במסגרת הליכי גירושין, לצורך קביעת שיעור המזונות וכן הערכת שווי הרכוש העומד לחלוקה, נדרשת הוכחת גובה הכנסת בן הזוג.
בהקשר זה נשמעות תדיר טענות בדבר הכנסות שאינן מדווחות לרשויות המס וכן בדבר הברחת נכסים.
גילוי והוכחת הנכסים המוברחים וההכנסה הבלתי מדווחת הנו הליך סבוך,אשר כרוך בעלויות גבוהות שלעתים אינן מצדיקות את התועלת שתצמח מההליך.
ברם, ניסיון החיים מלמדנו כי ניתן להוכיח ולאתר הכנסות בלתי מדווחות ונכסים מוברחים אף בדרכים פשוטות שאינן כרוכות בעלות כספית גבוהה, באופן עצמאי או בצינורות משפטיים מקובלים כדלקמן:
1.בחינת רמת החיים –
דרך זולה וטובה להוכיח רמת חיים היא איסוף מידע מצילומים בפלאפון , בפייסבוק , אינסטגרם ,עדיות חברים , חשבוניות מוסך על שם בן הזוג כשהרכב על שם צד ג' , תיעוד שימוש ברכב וכיוצ"ב
2.בחינת גובה ההוצאות-
דבר נוסף שיש לבחון הוא גובה ההוצאות ורכיביהן. ככלל, כאשר גובה ההוצאות אינו תואם את ההכנסות הנטענות, ניתן לייחס זאת לניסיון להבריח נכסים או להעלים הכנסות. למשל, בית עסק המבקש להציג הפסדים ,אך ממשיך לשלם משכורות לעובדים, וכן נטל התחייבויות גבוהות ועומד בהן, סביר כי אינו נקי כפיים.
3.בחינת תזרים המזומנים –
אפשרות נוספת לאיתור הכנסה שאינה מדווחת, הרלוונטית יותר בבדיקת עסקים קטנים, היא בחינת תזרים המזומנים.
בעסקים קטנים פעמים רבות מכריז בעל עסק על חובות אבודים בהצגת חשבוניות שלא שולמו, בעוד שאת התשלום המכניס ישירות לכיסו. על כן יש לבדוק במשנה זהירות את החובות ולבחון את האפשרות שהחובות שולמו ישירות ישירות לבעל העסק ולא דרך החשבון העסקי.
4. התרשמות חיצונית מהעסק-
לצורך הערכת שוויו של עסק, יש להתרשם בצורה בלתי אמצעית (ישירה) מהעסק, להבדיל מהערכת שוויו של העסק על סמך המסמכים המוגשים על ידי בעל העסק או רואה החשבון מטעמו, לרבות מראהו של העסק.
5. צווים לגילוי מסמכים-
בתביעות רכושיות הנדונות בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה ניתן לבקש מבית המשפט להוציא צוו לגילוי מסמכים ,מבנקים או מכל מוסד אחר בו קיימת השערה כי נמצאים הכספים או הנכסים המוסתרים.