חפש

בזכות הבת שהייתה חיילת: אימה תקבל אזרחות שנייה

בזכות הבת שהייתה חיילת: אימה תקבל אזרחות שנייה

אזרחית פולין ואם לחיילת ששירתה בעבר בצה"ל תוכל לקבל אזרחות ישראלית מבלי לוותר על זו של מדינת מוצאה – כך קבע לאחרונה בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב. על רקע מחלוקת פרשנית בינה לבין רשות האוכלוסין וההגירה קבעה השופטת מיכל אגמון-גונן כי בתקופת המלחמה יש ללכת למען החיילים ולא לנקוט בגיש הדווקנית הפוגעת בבני משפחותיהם.

האישה, בת 59, נכנסה לישראל בשנת 1990 כתיירת. בשלב מסוים הכירה פולני ששהה כמותה בישראל שלא כחוק, והביאה עמו ילדה לעולם. בגיל 11 קיבלה הבת מעמד קבע מכוח החלטת ממשלה בעניינם של ילדי זרים. אימה קיבלה רישיון ישיבה ארעי שהוארך מעת לעת, כנלווית לבתה מכוח אותה החלטה.

לאחר כעשור התאזרחה בתה של העותרת ולימים תגייסה לצה"ל. בהמשך קיבלה אימה רישיון ישיבת קבע בישראל וכעבור כמה שנים הגישה בקשה להתאזרחות מכוח סעיף 5 לחוק האזרחות. רשות האוכלוסין וההגירה דחתה את בקשתה בנימוק שעליה לוותר קודם על אזרחותה הפולנית. מכאן העתירה שהוגשה לבית המשפט באוקטובר אשתקד, התוקפת את ההחלטה. לטענת האם, כל הורה לחייל צה"ל שהשלים את שירותו הצבאי זכאי לפטור מוויתור על אזרחות זרה כתנאי לקבלת אזרחות ישראלית.

מנגד טענה הרשות כי מדובר בתזה מופרכת שאין לקבלה. הנוהל שמכוחו מוענק הפטור נועד לחול על הורים חסרי מעמד שהגיעו לישראל עקב שירות ילדם בצה"ל, כדי לאפשר להם לשהות לצידם מבלי שייחשבו לשוהים בלתי חוקיים. העותרת, לעומת זאת, הגיעה לישראל הרבה לפני שבתה גויסה לצה"ל והנוהל לא חל לגביה.
השופטת אגמון-גונן העירה שפרשנות הרשות לנוהל הרלוונטי – מתן מעמד להורי חיילי צה"ל שהגיעו ארצה כדי לשהות לצד בנם או בתם, תוך פטור מוויתור על אזרחותם הזרה – הגיונית, אלא שנוסח הנוהל אינו ברור והוא לא מוציא מכלל אפשרות גם את הפרשנות שמציעה העותרת.

"מכל מקום", נכתב, "המלחמה שבעיצומה אנו שרויים מעמידה באור מיוחד את נסיבות המקרה של העותרת. במציאות הקשה שאנחנו מתמודדים עמה בימים אלה יש להעניק לחיילים וחיילות הנלחמים על קיומה של המדינה, בין בסדיר ובין במילואים, את כל התמיכה לה הם נזקקים מהוריהם, וזאת בלי תלות בנסיבות הגעתם ושהייתם בארץ (כאשר בעת הבקשה הם שוהים בה כדין)".

השופטת הוסיפה כי "במציאות הנוכחית, יש לאפשר לעותרת, כאם לחיילת ששירתה שירות מלא בצבא, לקבל אזרחות, כאשר ניתן לפרש את הנוהל גם באופן כזה שאינו מחייב ויתור על אזרחותה הפולנית". לפיכך היא קבעה שהרשות תנפיק לעותרת תוך שבועיים מעמד של אזרחית כבקשתה.

המידע הנ"ל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד ומסיר מעורכי הדין באתר כל אחריות.
אורי שבתאי משרד עורכי דין
מלאו את פרטיכם ועורך הדין יחזור
אליכם בהקדם:
אני מאשר/ת את תקנון האתר
אני מאשר/ת קבלת דיוור
שלחו טופס