כיצד להתנהל בעת משבר משפחתי או תביעת מזונות /גירושין ?
היי,
זה יכול לקרות לכל אחד ואחת. ביום בהיר או עכור,שטוף שמש או גשום.
והנה, אופס... לא נעים. נקלעת למשבר משפחתי חמור או קיבלת לפתע פתאום בדואר רשום או על ידי שליח תביעת גירושין ואת/ה אובד /ת עצות. מדוע זה קורה לי? ומה עושים מכאן? :
במאמר קצרצר זה, נתאר את השלבים השונים שיעבור בן/בת זוג הנתבע לדין וכיצד עליו/ה לעברם בכמה שפחות זעזועים ונזקים,מרגע שקיבל לידיו את תביעת המזונות/הגירושין ואילך.
-המאמר יכתב מעתה בלשון זכר,אך זאת למען הנוחיות בלבד.
אם כן,קח שאיפה עמוקה אל ריאותיך. בחן את הנתונים.הרגע ופעל בהגיון.
ראשית לכל,קבל כמה נתונים בעניין : הסטטיסטיקה בישראל מצביעה על כך,כי זוג אחד מתוך שלושה זוגות "זוכים" לעונג הכואב הזה,של גירושין וכל מה שכרוך בזה . למרבית הצער, נתון זה רק הולך ועולה.
הנה כמה נתונים מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על שהיה ועל הצפוי : בשנת 2002 התגרשו 9,686 זוגות יהודים ובשנת 2020 התגרשו 11,910 זוגות,דהיינו,עליה של עשרות אחוזים בתוך 18 שנה בלבד.
אני מבקש לעודד אותך.אומרים שצרת רבים ובמקרה הבא ,צרת אחרים,הנה חצי נחמה ויש בגירושין בקרב זוגות יהודים,למרבית הפלא גם הפתעה:
ובכן, הנה כמה מידעים מעניינים נוספים על דתות אחרות במדינה ביחס לאותן שנים: שיעור המתגרשים בקרב מוסלמים ודרוזים יותר מאשר הכפיל את עצמו ובקרב נוצרים אף שילש את עצמו. טוב,זה כבר נושא למחקר סוציולוגי ולא אמור לעניין אותך יותר מידי,אלא רק להביא אותך לידי כך,שתבין שאינך לבד ולא רק לך קרה האסון הפרטי הזה וכן,שדווקא אם הנך ממוצא יהודי,טובים סיכוייך בהשוואה לעדות דתיות אחרות להיחלץ מכך בשלום. כן כן,יהודים מתגרשים פחות ביחס לאחרים!
ברשותך,נמשיך הלאה ונתמקד בנקודות הבאות. אתה יכול לדלג על מה שאיננו רלוונטי לך :
1. מזה עשרות שנים ,שכלל גדול נקוט בידי ,היכן שניתן - נסה להידבר ולהגיע להסכמות. שכן,אתה,ילדיך,משפחתך המורחבת ורעייתך,רק תצאו נשכרים מכך.אני ממליץ לך בחום לאמץ כלל זה. יתרה מזו,תיצור בכך פתח להשלים עם בת הזוג ולהבין את צרכיה ותסכולה. גם אם לא תתפייסו,היא תמיד תישאר אם ילדיך ותזכור שגם בשעתכם הקשה ביותר,אולי,ניתן להדבר איתך ולהגיע להסכמות והסדרים המקובלים עליכם.
בין אם הנך חילוני מושבע או דתי,מסורתי,או סתם מאמין,דע שכדאי לעשות כל שאפשר למען שלום בית ומניעת פירוד ומחלוקות בין איש לאשתו וילדיו. יש אף הרואים בכך מצווה .
2. בחר/ו מגשר/ת טוב והגון- רצוי עם עו"ד שמייצג אותך ו/או בעצה אחת עם האישה. בכך,ישתקפו בפניך ובפני אישתך,כל הפגמים וחוליים ,שלא שמתם ליבכם אליהם או שהתעלמת מהם או שהתאמצתם כל השנים להסתיר מאחרים וגם למצער, מעצמכם.
מגשר ראוי ובעל ניסיון בסיוע עו"ד,אם לא יצליח להביא אתכם לידי הסכמות והסכם בכתב שיקבל תוקף של פסק דין ( זאת לא חובה , אבל מומלץ לעתיד ), עשוי גם להמליץ או להפנות אתכם לייעוץ זוגי אצל מטפל/ת שישפר את הסיכוי לרענן את הנישואין,להבין היכן נכשלתם ומה עליכם לעשות. לטוב – ואף לרע.
3. שכור עו"ד בעל ניסיון - עורך דין מתמחה, מסור ומבין עניין יכול בנקל ללוות את ההליך כולו ולסייע לך בנקודות קריטיות, וכמובן להאיר את עיניך,לתת לך תמונה רחבה, למפות את זכויותיך וחובותיך,למקד את האפשר,הרצוי והאסור,לבנות אסטרטגיה מושכלת וגמישה ולהפנות אותך לאנשי מקצוע, כגון שמאי כדי לשום זכויות במקרקעין ואחר או אקטואר שישערך את הזכויות הצבורות שלך ושל בת הזוג בעבודה ולהיות מעין "מנצח" על הפרוייקט העצום הזה שנקרא גירושין.
עורך הדין ילווה וידריך אותך בהליכים המשפטיים, ייעץ לך עצות טובות ומועילות ובמידת הצורך,יתבע וידאג למיצוי זכויותיך ושמירתן.
4. עשה "שיעורי בית" – בדוק את מצבך הכלכלי הכולל וערוך תחשיב מהו הסכום הדרוש לך כדי להמשיך ולהתקיים בכבוד. לשם כך,אני ממליץ לך, להוציא מהבנק ומחברת האשראי והביטוח,תדפיסים לשנה האחרונה ,שיראו את ההוצאות וההכנסות האמיתיות שלך .יתכן ותזקק להם גם בהמשך. ערוך גם תחשיבים לעתיד כגון,הוצאות עבור טיפולי שיניים,משקפיים,הלוואות וכיוצא בכך. במסגרת זאת, אסוף גם תלושי שכר שלך ושל בת הזוג,מידע ויתרות קרן השתלמות,קופת גמל,קרן פנסיה וכיוצ"ב. הכן רשימת חפצים שיש לך בבית ,מכוניות,כלי שייט,כולל רשיונות.
חשוב מאוד שתערוך רשימת נכסים משותפים ושאינם משותפים השייכים לך ולבת הזוג :אסוף נתונים אלו מהגורמים הרלוונטיים כגון,רשם המקרקעין,רשם המשכונות,רשם החברות,משרד התחבורה ועוד.
בכלל, חשוב שיהיו לך כמה שיותר נתונים ומסמכים עליך ועל בת הזוג והילדים ,לרבות מצב רפואי של כל בני המשפחה. זה יסייע לך ויקל עליך בהמשך.
5. המנע מלפעול בפזיזות ולפי עצות שאינן מקצועיות – אל תשבור חסכונות,אל תמשוך כספים בסכומים גדולים מהבנק,אל תתפתה להעביר נכסים לאחר/ים. כל זה יתורגם כהברחת רכוש אסורה ,דבר שיפגע בך ובאמינותך ורק יזיק לך.
בחר לך חבר אחד חכם או עו"ד המתמחה בתחום והשמע להוראותיו ( של עוה"ד ,כמובן ). זה יקל עליך,ימנע ממך צרות ודאגות וקבלת החלטות ממקום רגשי ובלתי שקול.
בתקופה זו המנע מכעס,הטחת האשמות ורחמים עצמיים. זה לא יעזור לך רק יזיק.
עליך להיות רגוע ביחסיך עם האישה ובפרט עם הילדים.הם אינם אשמים,זכור זאת ואל תשתף אותם בתחושות העוול או הכעס והתיסכול שנגרמו לך. אם הנך חש סכנה כלשהי צא מהבית.הימנע מאלימות פיסית או מילולית ומלהגרר לפרובוקציות. במידת הצורך שקול להקליט ולצלם מצבים קשים.
6. השמע להוראות המייצג ,השופטים והדיינים – בישראל קיימות שתי מערכות שיפוט בעניין הפועלות במקביל ואף מתחרות לעיתים זו בזו : מערכת אזרחית,שהיא בתי המשפט למשפחה ומערכת דתית מקבילה,שהם בתי הדין הרבניים שרק להם הסמכות להשיא זוגות או לגרשם.
הבחירה בגורם משפטי זה או אחר הנה חיונית וקריטית ולעיתים זניחה.
זכור : רק עו"ד מנוסה ומקצועי יכול להבין,לאזן ולשקול באיזו מסגרת יש להגיש תביעה זו או אחרת.לא אתה ולא חברך! כיום קיים הליך גישור במערכות חוק אלו וניתן להעזר בו לעיתים.
7. אם אין ברירה ויש לנהל הליכים משפטיים או להתגרש,הישמע להוראות והנחיות עורך דינך. בעת ההליכים המשפטיים,לטובתך, אל תתחכם עם השופטים והדיינים.אל תפריע.אל תתפרץ.הרבה להתייעץ עם עורך הדין.
זכור : דיבור שווה כסף -אך שתיקה שווה זהב.
בהצלחה.
המידע הנ"ל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או הימנעות מהם. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד ומסיר מעורכי הדין באתר