Skip to content

הסכם מייסדים – ויצאנו לדרך…

לא בכדי יש שמשווים שותפות לצורך הקמת מיזם חדש לנישואים. בתחילה, כולם מברכים על ה"זוגיות" החדשה שיוצאת לדרך ארוכת שנים ומשגשגת. כל השותפים רואים לנגד עיניהם את התגשמות המיזם. ישנה הבנה משותפת של המטרות, היעדים והדרך אותה נדרשים כולם לעבור.

לצערנו, אחרי "ירח הדבש", כאשר מתחילים לפעול, מגלים השותפים עד מהרה את הפער שבין הציפיות למציאות. דברים שחשבנו שיעבדו אינם עובדים; חלק מהבטחות של השותף השני אינן מקוימות במלואן; התכנית העסקית לא מתאימה למציאות ומשום מה משקיעים לא עומדים בתור.

והנה, לפתע, נפרץ הסכר ואתה מגלה שהשותף השני מכניס ידו לחשבון המשותף ועושה בו כשלו; אתה מצליח למצוא משקיע או שותף שלישי פוטנציאליים אבל השותף השני מתנגד לכל מהלך שאתה מנסה לבצע על מנת להציל את המיזם. לעתים אף אתה מגלה שהשותף השני מנסה לצרף שותף שלישי, וזאת על מנת להראות לך את הדרך החוצה!

בשלב הזה כל ניסיון להציל את המיזם עלול להיות מעט מדי ומאוחר מדי. הדבר היחיד שתרצה להציל זה את הרעיון אותו הגית, כל זאת בתקווה שחתמתם, אתה ושותפך, על הסכם סודיות.

בתי המשפט עמוסים לעייפה מסכסוכי שותפים, על כל סוגיהם וגווניהם. כאשר בוחנים את המקרים הרבים עולה, כי רובם המוחלט של הסכסוכים נובעים משני מקורות: 

1.    יזמים שלא השכילו לנסח הסכם מייסדים אשר יגן עליהם ועל המיזם והתירוצים הם רבים, החל מ"סמכתי עליו", דרך "לא האמנתי שהוא יעשה לי כזה דבר" ועד "החלטנו שלא נכון להוציא כסף על דברים כאלה – אנחנו מאמינים בעצמנו ובמיזם".

2.    יזמים שהשכילו לנסח הסכם מייסדים, אך חששו להתמודד עם הנושאים מבעוד מועד והשאירו נושאים רבים פתוחים או נתונים לפרשנות.

אנחנו מאמינים שהדרך המיטבית למנוע או לפחות לצמצם את הסיכונים הרבים היא עריכת הסכם מייסדים / שותפים. אנחנו מאמינים שהסכם מייסדים צריך שיהיה מפורט דיו ויכיל את כל הנושאים שחשובים לנו ולמיזם, אך יחד עם זאת ממוקד, ברור לכולם ושאינו משתמע לשני פנים.

החוק אינו מגדיר רשימת נושאים הנדרשים להיכלל בהסכם שכזה. מניסיונם של אחרים למדנו, כי בהסכם כזה , נרצה לתת ביטוי למספר נושאים:

1.    חלוקת תפקידים ואופן ניהול המיזם: מהי האחריות המקצועית של כל שותף, הן מבחינת תפקידו במיזם והן מבחינת היקף ההשקעה בזמן ובכסף. כיצד ימונו בעלי תפקידים אסטרטגיים במיזם כמו יועץ משפטי, רואה חשבון, דירקטורים ונושאי משרה.

2.    אופן קבלת החלטות: מה תפקידו של כל אחד מהשותפים בעת הצורך לקבל החלטות. מתי  נקבל החלטות ברוב מיוחד? מתי בהחלטה פה אחד?

3.    חלוקת מניות ורווחים: כמה מניות יוקצו בשלב הראשון למייסדים, כמה יישארו לחלוקה למשקיעים, מה האופן והתנאים לחלוקת רווחים ועוד. 

4.    הקצאת ומכירת מניות: אלו מנגנונים ניצור על מנת לשמור על זכותם של השותפים האחרים בעת ארוע מכירת או הקצאת מניות.

5.    זכויות קניין רוחני, מוניטין וסימני מסחר: מה דינם של אלה כאשר אחד השותפים מבקש לעזוב את השותפות.

6.    הסכם סודיות ואי תחרות: האם אנחנו רוצים להגביל את עצמנו לאי תחרות במיזם לאחר פרישתנו ממנו? כיצד נשמור על סודיות המיזם לאחר עזיבת אחד השותפים?

7.    מנגנון היפרדות: בדרך כלל פרק זה הוא המורכב ביותר, מאחר והשותפים צריכים לנסות ולחשוב מה יכולות להיות המחלוקות העתידיות ביניהם וכיצד אפשר יהיה לפתור אותם באופן שמוסכם על כולם. 

הכותב הוא בעל משרד עורכי דין המתמחה בליווי משפטי למיזמי היי-טק, אינטרנט, גרין-טק ועוד – מראשית הרעיון, דרך שלבי ההתאגדות, וכלה ביצירת התקשרויות חוזיות חדשות, עריכת הסכמי העסקה ומתן שרותי מזכירות חברה. המשרד מסייע ללקוחותיו היזמים בגיוס הון ממשקיעים.

המידע הנ"ל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד ומסיר מעורכי הדין באתר כל אחריות.

חיפוש עו"ד או תחום

מעוניינים ביעוץ אישי?
מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם!