הידעתם שקיימים חוקי מגן שמגנים עליכם, עובדי המטבח, ואסור לכם לוותר עליהם על פי החוק?
עו"ד ארז אדיר אביב ושף שמואל מולדובן
בשני הגיליונות האחרונים של "קרוב לצלחת" פרסמנו כתבה בהמשכים ששמה "נקודת רתיחה", שעסקה במהות העבודה במטבח, על זכויות העובד, תפקיד הטבח והשף ועל כך שלא הכל זוהר בממלכת הקולינאריה מאחורי הסירים.
במסגרת הכתבה ניסינו גם לתת פתרונות, בעיקר בכל הקשור להעסקת עובדים, אבל מצאנו שיש להרחיב על כך את היריעה ולתת לכם מידע רחב יותר על הזכויות והחובות של העוסקים במקצוע, בעיקר על מנת להגן על העובדים מפני ניצול מצוקתם ע"י מעבידים.
חוקי מגן
אולי לא ידעתם, אבל על מנת למנוע עושק וניצול עובדים נקבעו בישראל מספר חוקי מגן, שתפקידם להגן על העובד ושלא ניתן לוותר עליהם אפילו בהסכמת העובד.
בין החוקים: חוק שכר המינימום, חוק שעות העבודה והמנוחה וחוק הגנת השכר. זכויות עובדים יכול שייקבעו בחוזה עבודה אישי בין העובד למעביד, בהסכמים קיבוציים, שנחתמים בין ארגון עובדים לבין המעביד ו/או ארגוני מעבידים אליו שייך המעביד ו/או בחקיקת העבודה, אשר קובעת את הזכויות הבסיסיות המגיעות לעובד, זכויות שלא ניתנות לוויתור על ידו.
לעיתים קרובות, עובד זכאי לזכויות מכוח הסכמים קיבוציים גם אם מעבידו או ארגון המעבידים אליו שייך מעבידו אינו צד להם, שכן מערך הזכויות של העובד, במיוחד בתחום המזון, במהותו, נועד לשרת את הלקוח.
"משרתם של שני אדונים"
במצב הדברים כפי שהם בפועל, השכיר (הטבח) משרת בעצם שני לקוחות, את "המעסיק" ואת הלקוח "הסועד". ומאחר שאנו יודעים מניסיון ש"קשה לשרת שני אדונים", קם איגוד השפים כאיגוד מקצועי, שיכול וצריך לייצג את העובדים מול המעסיקים.
ליווי משפטי של התארגנויות עובדים בענף המסעדנות, הביא את האיגוד למסקנה, שמדובר בענף המצדיק התייחסות מיוחדת, בשל מספר מאפיינים מיוחדים של הענף ושל המועסקים בו.
מדובר בתחום פרוץ, שלו תדמית יוקרתית, פרסום משכנע וטעם טוב, אשר יוצרים חזות אחת, אך מתחת לפני השטח המציאות קשה בהרבה יותר, שכן קיימות, כמעט על כל צעד ושעל, הפרות רבות של דיני עבודה. המידע בכתבה זו נכתב מתוך הבנה ששינוי משמעותי במידע שעומד לרשות השפים / הטבחים וכל העוסקים בענף המזון חייב להיעשות ע"י גורם מרכזי בענף הקולינארי, תחת קורת גג אחת, תוך העלאת המודעות של העובדים לזכויותיהם ולאפשרויות הפעולה העומדות בפניהם, על–מנת לממש אותן.
רשימת החוקים נוצרה למען ולזכות העובד / מעביד, היא נועדה להוות מסגרת יסוד להבנת החוקים וזכויות העובד, הן כשכיר והן כעצמאי.
צריך להבין שאיגוד השפים, כאיגוד, חזק יותר כאשר אתה, כיחיד וכבעל מקצוע, חבר בו והוא מקנה לך גב משפטי, חברתי ומקצועי רחב יותר, כך שההצטרפות לאיגוד מהווה כוח למול כל גורם, הן המעסיק והן המתחרה מקצועי, שכן הם יודעים שמאחוריך עומדים החוק וקבוצה חזקה ומשמעותית, ששומרת על זכויותיך. וזו סיבה מספיק טובה להצטרף לאיגוד השפים כחבר מן המניין, שכן תמיד חשוב לעובד הבודד שיעמוד מאחוריו גוף התומך בעמדתו.
כולם שווים בפני החוק
לאור המצב הלא פשוט של הטבחים, כפי שבא לביטוי בכתבה "נקודת רתיחה", ובחיי היום יום, טבחים עובדים שעות רבות בתנאי עבודה קשים ובלתי ראויים למחייה ועבודה מחד. ומאידך, במצב הדברים בו לכל עובד יש זכויות, נוצר מצב אבסורדי שבו כל עובד חושש לפרנסתו, לכספו ולעתידו. לכן הוא מוכן להיפגע אישית ולפגוע ללא ידיעתו לא רק בזכויותיו שלו, אלא גם בזכויות חבריו לצוות.
על מנת לעשות סדר בדברים צריך לזכור מספר כללים פשוטים:
1.כולם שווים בפני החוק.
2.כל בעל מקצוע ראוי שיכבד את עצמו ואת התחום בו הוא מוכשר, שבו הוא עוסק ושבו הוא למד והוכשר לקראת המימוש.
3.כל עובד הוא לא רק מספר, אלא אדם שווה זכויות, בעל מעמד, עמדה ומערך זכויות יסוד, ללא כל זכות לפגיעה בהם או לאפלייתו.
4.חשוב להרוויח כסף מעבודה אך גם חשוב לקבל הערכה וכבוד בסיסיים במקום העבודה, הן מהמעסיק והן מהלקוחות.
5.חשוב לאדם ללכת לעבוד ולא רק לבוא לעבודה.
6.חשוב למעסיק להעסיק עובד שרוצה לעבוד אצלו ולא רק עובד שבא למקום עבודה (זה בדיוק כמו לבשל עם נשמה או לבשל ללא נשמה).
7.כולם אומרים אין עבודה, ואתה תגיד עבודה הנכונה קיימת בשבילי.
8.חשוב לעמוד על הזכויות ובו בזמן להמשיך לעבוד – שכן ברגע שאתה דורש את מה שאתה שווה, אתה גם משקיע וראוי להשקיע בך, כי אתה שווה הרבה יותר .
כתבה זו היא כתבת פתיחה, בה מוצגים, לראשונה, רשימת חוקים העוסקים בכלל זכויות העובדים במשק (מעודכנים לשנת 2011). בכתבות הבאות נציג ביתר פירוט את צווי ההרחבה של חוקים אלו לתחום המלונאות ואת טבלאות שכר המינימום לעובדי המטבח.
להדגיש לידיעת הטבחים/שפים והעובדים השכירים בבתי המלון: שבנוסף לחוקים המפורטים במסגרת, יש צו הרחבה עליהם חתומים כל בתי המלון בארץ, צווים שמכוחם ניתנו זכויות נוספות לעובדים, במידה ונפגעו זכויותיהם. כלומר, בנוסף לחוקים המפורטים (במסגרת), קיימים צווי ההרחבה, המחייבים את בתי המלון ואת יתר המעסיקים בענף המזון שאינם במלונאות וזאת מכוח העיסוק.
המידע הנ"ל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד ומסיר מעורכי הדין באתר כל אחריות.