חפש

זהירות, כתובה

זהירות, כתובה

הכתובה המסורתית אומנם מהווה חלק יפה ובלתי נפרד מטקס הקידושין היהודי, אבל אם נשים דגש על מה בדיוק אנחנו חותמים ומה משמעות המספרים בהם אנו נוקבים, נתוודע לכך שהמספר הוא לא סתם אייקון המסמל את גודל אהבתנו לבחירת ליבנו, אלא התחייבות; מסוג ההתחייבויות שלא יוותרו לנו עליהן, כאלה שאם וכאשר יתערערו יחסינו, אנו מחויבים לשלם!

את הרושם כנראה שכבר עשית, הרי כלתך מוכנה להתקדש לך לעולמי עולמים. אבא שלה גם מחבב אותך. אם כך, הישמר לך! ברגע נדיר של אושר, כשאורחים רבים צועדים אל גן האירועים, החתן מרגיש "מלך העולם" ורגע לפני החופה - הוא חותם על הכתובה, ומוסר אותה בהמשך לאשתו האהובה. חתנים נוהגים לרשום סכומים בעלי משמעות, כגון סכומים המשלבים את הספרה 18 (חי אלף שקלים, או 180,000 ש"ח), אחרים נוהגים לרשום סכום כמו 555,000 ש"ח("חמסה", "נגד עין הרע"), ויש כאלה שרושמים סכום של מיליון שקלים ומעלה. לעיתים החתנים "מאבדים" לגמרי את הראש ונוקבים בסכומים גבוהים, כאלה שהם לא יצליחו לחסוך גם בעשר שנים הבאות, אבל מה לעשות, הם רוצים להרשים את האורחים, הכלה ובני משפחתה והמספרים הרי מדברים בעד עצמם, לא?

אך האם חתנים "מן היישוב" באמת מודעים למשמעות של הכתובה, עליה הם חותמים ברגע נדיר של אושר ואהבה?

כעורכת דין, בעלת משרד עצמאי בחיפה העוסק בדיני משפחה וירושה, למדתי מאותם חתנים אשר הגיעו למשרדי בהמשך הדרך, לצורך קבלת ייצוג לקראת גירושיהם (מן הסתם, בימים פחות קסומים של חיי הזוגיות שלהם) כי לא היה להם מושג מהי המשמעות האמיתית של הכתובה.

אם כן, מהי כתובה? כתובה היא שטר התחייבות שהבעל כותב ומוסר לאשתו עם הנישואין. מטרתה של הכתובה, להבטיח שהבעל לא יוכל לגרש את אשתו בקלות.
בתי הדין הרבניים יכולים לפסוק כי הבעל חייב לשלם לאשה את כתובתה. במקרים בהם הבעל רוצה לגרש את אשתו ומגיש תביעת גירושין, ואין לו עילת גירושין ולצערו האשה מסרבת להתגרש - על-מנת לגרש אותה, יהיה על הבעל לשלם לאשה את הכתובה. אם עשתה האשה מעשים שגרמו לה להפסיד את הכתובה, הבעל לא יחויב בכתובה (משל - בגדה בבעלה או מרדה בו ביחסי אישות).
הכתובה מורכבת מסכום קבוע (מאתיים זוז) וכן מתוספת הכתובה, הוא הסכום אותו רושם הבעל בכתובה. אם רשם הבעל סכום גבוה מאוד, אשר מנותק מכל מציאות, ייתכן שבית הדין יחייב אותו בסכום הגבוה ביותר על-פי יכולותיו. תשלום הכתובה מתבצע בזמן הגירושין.

בפסיקת כתובה נוטים בתי הדין הרבניים להתחשב גם בחלקה של האשה ברכוש המשותף שנצבר במהלך הנישואין. בית הדין הרבני הגדול הורה באחד מפסקי הדין שניתנו בעת האחרונה, כי מן הראוי שחיוב בכתובה לא יעלה על סכום של 120,000 ש"חכשאשה מקבלת מחצית הרכוש המשותף והנכבד שנצבר לצדדים במשך נישואיהם.

משמע, חתנים יקרים, אל תפריזו בסכומים, גם כשמדובר באהבת חייכם. הרי איננו יכולים לדעת לאיזה כיוון תנשוב הרוח בעוד מספר שנים מהיום. מומלץ טרם החתימה להתייעץ בעורך דין העוסק בדיני משפחה על-מנת להבין בדיוק על מה חותמים מה שימנע הפתעות עתידיות.

שברו כוס, ובהצלחה!

המידע הנ"ל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד ומסיר מעורכי הדין באתר כל אחריות.
ענבל הראל משרד עורכי דין
מלאו את פרטיכם ועורך הדין יחזור
אליכם בהקדם:
אני מאשר/ת את תקנון האתר
אני מאשר/ת קבלת דיוור
שלחו טופס