חפש

האם ניתן לשלול דמי מזונות מקטין המתנער מאביו?

האם ניתן לשלול דמי מזונות מקטין המתנער מאביו?

גיל ההתבגרות מביא עמו "הפתעות" לא נעימות. לא אחת נתקלים הורים רבים במרד נעורים התוקף ללא אבחנה בבניהם ובבנותיהם וגורם להם להוציא מפיהם ביטויים מרנינים כגון "הלוואי והיה לי אבא אחר!" "אני שונא אותך!" וכדומה.
 
במקרים רבים "אולי זה סתם משבר קטן וזה חולף" כפי שהיטיב לשיר אריק איינשטיין,
אולם ישנם מקרים בהם ילדים מפתחים תופעה הקרויה בשם "ניכור הורי".
המדובר בתופעה קשה והיא פוגעת בעיקר בילדים אשר הוריהם מצויים בהליכי גירושין, ועלולה להחמיר עוד יותר כאשר אחד משני ההורים נוהג בחוסר אחריות כאשר הוא או היא מסיתים את בניהם כנגד ההורה האחר.
 
במצב כזה שרוי הילד, אשר כך או כך נמצא במצב רגשי עדין ושברירי, בעיצומו של משבר והוא מתחיל לפתח רגשות ניכור כנגד ההורה אשר נגדו הוא מוסת.
במקרים מן הסוג הזה, ישנה התערבות של גורמי הרווחה וליווי של פקידת סעד במטרה לשקם את הקשר בין הילד לבין ההורה, אולם מסיבות כאלה ואחרות, קיימים מקרים בהם ניסיון השיקום לא צלח, והילד מסרב בתוקף להיות בקשר עם אותו הורה.
 
ידוע הוא כי על אב לשלם מזונות לילדיו, עד הגיעם לגיל 18, וכן שליש מסכום המזונות עד הגיעם לגיל 21 או עד לסיום שירותם הצבאי, ע"פ המאוחר מבין השניים, אולם מה קורה כאשר המדובר בבן אשר איננו מעוניין בקשר עם אביו?
 
האם לדעתכם יש לחייב אב לשלם לבנו מזונות בזמן שהבן לא רוצה שום קשר עמו?
 
בית המשפט לענייני משפחה בראשון-לציון ענה על כך בשלילה. לפתחו של ביהמ"ש הוגשה תביעה ע"י אב בו התבקש ביהמ"ש לבטל את דמי המזונות שמשלם האב לילדיו, בני 17.5 ו- 15, בנימוק כי על אף מאמציו הרבים לחדש ולשקם את הקשר עם ילדיו – הם מסרבים בתוקף להיות עמו בקשר, ואפילו לשוחח עמו בטלפון. הניכור היה כה עמוק עד אשר לא הוזמן האב לבר המצווה של בנו!
 
אם נתמצת במשפט אחד את קביעת ביהמ"ש, לבטח יהיה זה כך:
 
כל זמן שהילדים מסרבים להיות בקשר עם אביהם – לא מגיע להם מזונות. ברגע שיחדשו הקשר – יחודש תשלום המזונות.
 
חשוב לציין כי אין המדובר בקביעה גורפת ואל יקל הדבר בעיניכם: באותו מקרה המדובר היה בילדים בני 18 ו-15 שנים אשר סירבו בעקשנות רבה לקשר עם אביהם ואף סירבו לשתף פעולה ולקחת חלק בטיפול לשיקום הקשר. מכלול נסיבות כזה מצדיק, לדעת בית המשפט, שלילת מזונות מהילדים הסרבנים עד אשר יחליטו לשוב מסורם ולחדש את הקשר עם אביהם.
 
חשוב לציין:
אין הדבר אומר כי בכל פעם שילדכם מרגיז אתכם, ברוגז איתכם או אינו מדבר אתכם – תוכלו לרוץ לביהמ"ש ולבקש לשלול את מזונותיו. ממש לא. כל המתואר במאמר זה עוסק במקרים קיצוניים בהם מדובר בילדים בוגרים יחסית ובגיל מתקדם אשר מסרבים בעקשנות לקיים קשר עם אביהם ו/או לשתף פעולה בכל הנוגע לשיקום הקשר.
 
לסיכום:
 
כאשר ילד בוגר יחסית מסרב בעקשנות לקיים קשר עם אביו – עליו להבין שאינו זכאי למזונות, עד שיימלך בדעתו וישוב לקשר עם אביו.
יחד עם זאת אל לנו לשכוח כי המדובר בקביעה העוסקת במקרים קיצוניים ביותר, ויש לדאוג ולשאוף להימנע מלהגיע למקומות מעין אלו.
 
 
המידע הנ"ל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד ומסיר מעורכי הדין באתר כל אחריות.
צבי זף ושות', משרד עורכי דין
מלאו את פרטיכם ועורך הדין יחזור
אליכם בהקדם:
אני מאשר/ת את תקנון האתר
אני מאשר/ת קבלת דיוור
שלחו טופס